Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Ardbeg traigh bhanArdbeg lanceert deze september de tweede batch van de 19 jaar oude Traigh Bhan. Deze voortreffelijke whisky is geïnspireerd op de prachtige stranden van Traigh Bhan (uitgesproken als ‘Tri-Van’) op Islay.

De tweede batch subtiel veranderd ten opzichte van de eerste Traigh Ban. Deze keer neemt deze 19 jaar oude whisky een meer zijdezacht karakter aan, dankzij een hoger percentage ‘first fill’ bourbon vaten, in combinatie met ‘refills’ en sherryvaten.

Het smaakprofiel is niet het enige dat elk jaar verandert. Elke Traigh Bhan whisky draagt zijn eigen unieke batch code, symbool en handtekening van een van de bekende gezichten werkend bij de distilleerderij. Dit jaar is dat Jackie Thompson, de ‘visitor centre manager’.

Jackie zegt hierover: ‘Ik ben heel blij dat mijn naam op deze botteling staat, de tweede batch van de 19 jaar oude serie. Het is een aromatische, uitgebalanceerde whisky en één waar ik echt van hou. Niet alleen is deze dram ongelofelijk zeldzaam en zacht, maar de kleine eigenaardigheden van de fles zelf maken het een zeer gewild verzamelobject – iets waarvan we weten dat onze Ardbeg fans zullen houden.’

Dr Bill Lumsden, de Whisky Creator van Ardbeg, zegt: ‘Voor mij is deze whisky de belichaming van een gerijpte Ardbeg. Het slaagt er op de één of andere manier in om het complexe met het klassieke in evenwicht te brengen. Het is echt een unieke botteling en we hopen dat Ardbeggians overal ernaar uitkijken om deze Traigh Ban te vergelijken met de vorige batch!’

De Ardbeg 19 Year Traigh Bhan is in Nederland verkrijgbaar via de Ardbeg Embassy’s.

Officiële proefnotitie

Aroma: Zachte rimpelingen van zoethout, rook en lichtzure crème fraîche vloeien lieflijk over in gedurfde tonen van hartige venkel, knolselderij en geroosterde theebladeren. Dompel jezelf onder en ontdek aanlokkelijkearoma’s van houtskool en licht verbrande toast. Met een scheutje water komt een vlaag frisse zeegeur los, gevolgd door eucalyptusolie en dennen. Uieindelijk eindigt deze onweerstaanbare neus met een onmiskenbare topnoot van zadelzeep en leer.

Smaak: Een intens zout mondgevoel verandert als het getij in kalmerende medicinale noten, gevolgd door gezoute brosse pinda’s, gerookte ananas en limoensap. Anijs golft over het gehemelte, voor dat de rijke smaken van toffee, berkenteer en turfrook zich erop storen. Dit is een dram die je overreedt, en waarbij alle aannames het beste weggelaten kunnen worden. Laat deze verleidelijke spirit je verrassen en verrukken.

Afdronk: Hartige en rokerige tonen komen samen in een scherpe, intense, doch bevredigende lange afdronk.