Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Whisky Bible 2020De top drie van Jim Murray’s Whisky Bible 2020 bestaat volledig uit Amerikaanse whiskey. De grote winnaar is 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon, op de voet gevolgd door William Larue Weller (2018) en Thomas H Handy Sazerac Rye (2018).

Elk van de drie whiskymerken die dit jaar een podiumplek toegewezen kreeg is onderdeel van hetzelfde bedrijf: Sazerac uit New Orleans. Het is voor de eerste keer dat één bedrijf alle prijzen binnensleept.

‘Dat zorgt vast voor wat opgetrokken wenkbrauwen en beschuldigingen dat ik whisky’s voortrek’, laat Jim Murray weten in een persbericht. ‘Maar dat is nooit het geval met de Whisky Bible. Ik geef gewoon mijn eerlijke mening.’

‘Dat de 1792 Distillery nu World Whisky of the Year wint is ongelooflijk. Toen ik er 25 jaar geleden voor het eerst een bezoek bracht, hadden de toenmalige eigenaars geen interesse in hoogwaardige whiskey. De oudste whiskey die ze toen hadden was 6 jaar, en voor mij was het een van de meest complexe whiskey’s, maar wel een die meer tijd nodig had. Ik heb ze toen gesmeekt om iets ouders uit te brengen.’

‘Het is prachtig dat mijn instinct van 25 jaar geleden gerechtvaardigd wordt onder de leiding van Sazerac, die het potentieel van deze distilleerderij volledig heeft benut.’

Naar de release van de Whisky Bible van Jim Murray wordt ieder jaar uitgekeken door de whiskyindustrie. De mening van Murray kan van grote invloed zijn op prijzen én verkoopcijfers van whisky’s.

Het meest extreme voorbeeld stamt van toen Murray de Yamazaki Sherry Cask 2013 uitriep tot zijn favoriete whisky, waarmee hij een belangrijk aandeel had in de daaropvolgende gekte die ontstond rondom Japanse whisky.

In Jim Murray’s Whisky Bible 2020 staan proefnotities voor ongeveer 5.000 whisky’s. Het boekwerk is verkrijgbaar op www.whiskyboeken.nl en bij de betere slijters.
Prijs: € 16.95

Direct bestellen?: https://www.whiskyboeken.nl/a-57706598/nieuw-binnen/jim-murray-whisky-bible-2020/