Het Hielander Whisky Festival te Alkmaar, welke op 11 en 12 februari 2022 in de Grote Kerk Alkmaar zou plaatsvinden, kan helaas niet doorgaan. Doordat er nog te veel onzekerheden zijn omtrent de coronamaatregelen en het hoge aantal besmettingen op dit moment, is na intensief overleg binnen de organisatie helaas besloten dat in welke vorm dan ook wij als organisatie niet garant kunnen staan voor een mooie, gezellige en bovenal vriendelijk whiskyfestival. Hierdoor hebben we moeten concluderen dat doorgang niet mogelijk is met de eisen die wij als organisatie zelf stellen.
Wullie Macmorland en Ebbo Voorhout zijn als verantwoordelijke organisatie de afgelopen weken druk bezig geweest om alle mogelijkheden in kaart te brengen, maar in de huidige situatie kon helaas alleen de conclusie worden getrokken dat doorgang van het evenement momenteel niet mogelijk is. We zijn per sessie met gemiddeld duizend mensen tegelijk in de Grote Kerk Alkmaar aanwezig. Dit kunnen we niet anders organiseren binnen de ruimte van de Grote Kerk en daardoor bleek in combinatie met de geldende coronamaatregelen het niet realistisch ons evenement door te laten gaan.
Ik realiseer me nu pas hoe belangrijk Cardhu was in het bestaansrecht van vele distilleerderijen in de Speyside. Misschien dat whistoricus (whisky historicus) Robin Brilleman eens een impact analyse zou kunnen maken als mevrouw Helen Cumming niet de vlag zou hijsen als de overheid de illegale stokerijen ging oprollen. Zij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat vele, nu legaal natuurlijk, stokerijen nog steeds het leven hebben. Als het bekend werd dat de overheid weer in de Speyside was, zorgde Helen dat de vlag werd gehesen, zodat iedereen in de verre omgeving kon zien dat het tijd was om de spullen netjes te verstoppen.
Daarnaast heeft Cardhu een speciaal plekje in mijn hart. Mijn Johnnie Walker journey is daar begonnen. In het begin van deze eeuw hebben we een training van een week gehad en als thuisbasis het Johnnie Walker Home. Dat was een apart gedeelte van de Cardhu distilleerderij en werd gerund door Ian Williams, die ons een week lang gedrild heeft in hospitality en kennis vergaren. Tegenwoordig is dat deel van de distilleerderij volledig verbouwd naar een nieuw, meer aansluitend op de huidige tijdgeest, concept wat veel bezoekers naar de Speyside haalt.
Een gezegde luidt: 'het toppunt van verfijning is eenvoud'. De nieuwe reeks premium Single Malts van The Balvenie Malt Master David C. Stewart (MBE) is de belichaming hiervan. De Rare Marriages-reeks is een eerbetoon aan Davids toewijding aan het creëren van een uitzonderlijke smaak door het samenbrengen van zeldzame vaten.
Als een vaste waarde in het portfolio van de Speyside-distilleerderij, is het Rare Marriage-portfolio gemaakt voor veeleisende drinkers om het bijzonder complexe in het ogenschijnlijk eenvoudige te ontdekken. Het doorgronden van het huwelijk -dat plaatsvindt in de Traditional Oak Marrying Tun- is een kunstvorm van wetenschap en alchemie. David beheerst zijn vak al zes decennia lang en zijn deskundige neus, kennis en het vaardige mixen van de elementen creëerden deze complexe en evenwichtige expressies.
The Macallan brengt whisky en chocolade samen met de introductie van The Macallan Harmony Collection Rich Cacao: de eerste uitgave in een nieuwe reeks waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
The Macallan verkent met de Harmony Collection de wereld van duurzame verpakkingen. Om deze eerste editie van de nieuwe jaarlijkse limited edition-serie te realiseren, reisde The Macallan-whiskymaker Polly Logan naar Gerona in Spanje, waar ze zich onderdompelde in de wereld van chocolade.
Op 4 oktober jl is Michel Kappen, oprichter en directeur van Scotch Whisky International uit Sassenheim vanwege bijzondere verdiensten voor de Schotse whisky industrie geïnaugureerd als Keeper of the Quaich op Blair Castle in Perthshire, Schotland tijdens het jaarlijkse Autumn Banquet.
Michel treedt hiermee toe tot een illuster internationaal gezelschap van whiskyconnaisseurs
Twee flessen van de oudste whisky ter wereld komen naar Nederland. Onlangs werd de eerste fles van deze 80-jarige Glenlivet uit de Generations-serie van Gordon & MacPhail voor 167.000 euro geveild.
Op 3 februari 1940 hadden George Urquhart en John de vooruitziende blik om new make spirit van Glenlivet in een vat te vullen, zodat van deze whisky door toekomstige generaties genoten kon worden. Om deze uitzonderlijke visie te vieren, schakelde Gordon & MacPhail de hulp van Sir David Adjaye in, een internationaal bekende architect en ontwerper. Hij ontwierp de karaf en de houten kist voor de nieuwe 80-jarige Glenlivet.