Menu

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Balvenie Peat WeekOp 15 maart jl. werd in Amsterdam op een bijzondere locatie in het bijzijn van een klein groepje bloggers, journalisten en schrijvers de tweede batch van The Balvenie Peat Week ten doop gehouden. Een primeur voor Nederland, want de eerste batch uit 2017 was destijds alleen voor Groot-Brittannië.

Brand ambassador Tony van Rooyen leidde het gezelschap kundig en humoristisch langs een aantal verschillende Balvenies, in combinatie met kleine, zeer smakelijke gerechtjes.

Bij de amuse van eend rillette met vijgenjam werd, om er in te komen, een Balvenie Portwood 21Y geserveerd. De stemming zat er meteen goed in.

De eerste gang was het moment voor de nieuwe loot aan de stam, die vanaf nu permanent aan het assortiment van The Balvenie is toegevoegd. Bijzonder om de mooie fruitig/honingachtige Balvenie nu eens omhuld met rook te proeven. De rokerigheid is beslist niet overheersend. Nee, het is een elegante toets die bijzonder prettig aandoet en het klassieke karakter van The Balvenie mooi overeind laat. Een spannend extra laagje, zogezegd. De naam van deze mooie rakker is een verwijzing naar het feit dat de distilleerderij slechts één week per jaar geturfde single malt maakt, met gebruikmaking van de eigen moutvloer – een zeldzaamheid in de Schotse whiskywereld. Op de lichtgrijze koker staat een uitgebreid calendarium met daarop gemerkt in rood wanneer het zich allemaal afspeelt.

Gelukkig stond er nog meer op stapel. De tweede gang – bloedworst, maïsbrood en appel gel, naast haring, biet, roggebrood en crème fraîche – kreeg gezelschap van de 17-jarige versie van de Balvenie DoubleWood. Ook niet bepaald verkeerd.

Balvenie Peat Week 2Tijdens het eten was fotografe Maria van Dorst (toepasselijke naam in dit geval) druk bezig om van de Peat Week een foto te maken. Niet zomaar een foto, nee. Zij gebruikt een oude techniek in zwart/wit, met zilver en chemicaliën. Het neemt enige tijd om de afdruk, op een metalen plaat, te ontwikkelen. Zie daar de link met whisky, die zich in de loop der tijd ook ontwikkelt. Gelukkig was deze foto na een halfuurtje al gereed en konden we hem bewonderen tijdens de derde gang – een brioche broodje met pulled pork en gerookte aioli naast een mini Schots eitje, besprenkeld met nootmuskaat. De 25-jarige Balvenie Single Barrel smaakte er excellent bij. En dat is een single malt die wij slechts zelden kunnen proeven! Toen we de fotoplaat van dichterbij mochten bestuderen, viel het ons op dat ie in spiegelbeeld was afgedrukt. Daar moet dus nog het nodige aan gedaan worden, maar dat kan niet met die oude techniek, genaamd wet plate collodion photography. Het is trouwens de opvolger van Daguerreotype, de allereerste techniek voor het maken van foto’s. Oplossing: digitaal fotograferen van de fotoplaat en dan met behulp van de computer en Photoshop spiegelen.

Het mocht de pret niet drukken, integendeel, de vierde gang kwam er aan. Pure chocolade mousse met hazelnoten, gecombineerd met een eclair van vanille en ahornsiroop. Erbij in het glas een 15 jaar oude Balvenie Single Barrel, opgegroeid in een sherryvat. Heel smakelijk, doch de chocolade werkte er niet echt goed bij en drukte de whisky naar onze smaak te ver naar achteren. Dit in tegenstelling tot de andere whisky-spijs combinaties, die allemaal zeer goed harmonieerden.

Al met al een geslaagde donderdagnamiddag en -avond in 020, welke locatie overigens voor één van de gasten, een zekere hoofdredacteur van een bepaald blad, niet eenvoudig moet zijn geweest (degenen die hem goed kennen, weten waar we het over hebben). Gelukkig maakte de Peat Week Balvenie veel goed. Hij is, gerijpt in Amerikaans eiken vaten, ongefilterd en gebotteld op 48.3% vanaf nu verkrijgbaar bij de betere slijter voor een adviesprijs van 69,99 euro. Wat ons betreft een echte aanrader en een waardig nieuw lid van de Balvenie-familie.

Slainte Mhath, The Whisky Couple

thumb_Cover_2012-3.jpgthumb_Cover_2009-4.jpgthumb_Cover_2011-3.jpgthumb_Cover_2011-1.jpgthumb_Cover_2013-1.jpgthumb_Cover_2015-2.jpgthumb_Cover_2007-1.jpgthumb_Cover_2011-2.jpgthumb_Cover_2007-3.jpgthumb_Cover_2010-1.jpgthumb_Cover_2012-1.jpgthumb_Cover_2013-4.jpgthumb_Cover_2010-3.jpgthumb_Cover_2008-2.jpgthumb_Cover_2006-1.jpgthumb_Cover_Limited.jpgthumb_Cover_2010-2.jpgthumb_Cover_2014-3.jpgthumb_Cover_2012-4.jpgthumb_Cover_2009-2.jpgthumb_Cover_2015-4.jpgthumb_Cover_2008-4.jpgthumb_Cover_2014-2.jpgthumb_Cover_2009-3.jpgthumb_Cover_2007-2.jpgthumb_Cover_2011-4.jpgthumb_Cover_2014-1.jpgthumb_Cover_2013-2.jpgthumb_Cover_2006-2.jpgthumb_Cover_2008-1.jpgthumb_Cover_2010-4.jpgthumb_Cover_2015-3.jpgthumb_Cover_2012-2.jpgthumb_Cover_2008-3.jpgthumb_Cover_2014-4.jpgthumb_Cover_2009-1.jpgthumb_Cover_2013-3.jpgthumb_Cover_2007-4.jpgthumb_Cover_2006-3.jpgthumb_Cover_2015-1.jpg
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com