Menu
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Scot in de RoosNadat het private Cask Bruichladdich een bijzondere cask strenght whisky had opgeleverd ontstond het idee om op dit vat een special vintage bier te brouwen, toepasselijk genaamd: Scot in de roos.

De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel in Indonesie: armoede bestrijding van gehandicapten op Lombok. De brouwer, slager en kroegbaas sloegen de handen hiervoor ineen en zo ontstond het idee om dit bier op een workshop barbecue & whisky te presenteren, uiteraard vergeeld van home-made Haggis, een uitdaging waar de slager zijn reputatie als prijswinnende keurslager wilde waar maken.

 

Dankzij Auke Timmer, voormalig importeur van Bruichladdich, die het vervoer regelde van zowel de whisky en het vat naar Nederland kon Steve Gammage van Bronkhorster beers in Rha (nabij Doesburg) aan de slag om zijn Bro(c)k in de Keel enkele maanden te lageren op dit vat. Vanuit zijn eerdere ervaring als prijswinnaar van vele (ook Bok) bieren komt deze primeur volop aan de hoge verwachtingen tegemoet.

Op 6 oktober 2016 is dit vintage bier bij de workshop van slagerij Gleis in Aalten voor het eerst gepresenteerd in aanwezigheid van de brouwer. Tegenprestatie van de slager was dat hij zou zorgen voor een home-made Haggis.

De verdiensten van dit vintage bier en whisky* worden beschikbaar gesteld voor het goede doel: HarapanBaru. Deze stichting is in Aalten ontstaan en is voorzien van een ANBI status. Aaltenaar Nick Rensink heeft HarapanBaru Lombok opgericht. Het heeft als doel mensen in armoede te steunen door middel van educatie, voorlichting en trainingen. Ook wil het mensen met een handicap stimuleren en hun zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde te vergroten. Daarnaast wil de stichting werkgelegenheid voor mensen met een handicap creëren en het bewustzijn ten aanzien van de rechten en kwaliteiten van mensen met een handicap verbeteren.

VogelzaadwinkelMet dit geld wil de stichting een twintig microkredietbedrijfjes op Lombok realiseren. Zo heeft Fatmawati met microkrediet een vogelzaadwinkel opgezet. Deze draait zo goed, dat ze een nieuwe badkamer heeft kunnen laten bouwen voor haarzelf en haar familie.

Combinatie foodparing & whisky

Timing van de workshop met de barbecue en presentatie van de bijpassende whisky is wat lastiger, doordat er van de whiskypresentatie in de worstenmakerij naar de keuken en naar de barbecues buiten verkast moest worden. Aan het enthousiasme van de 18 deelnemers heeft het niet gelegen, net zo min als de bijdrage van de speciale bieren van Steve.

De line-up en combinatie met het eten werd uitstekend gewaardeerd:

  1. Gekruide kippendij met ganda ham en gevulde champignons Whisky: Stetson Straight Bourbon Whiskey. Deze op de Duitse markt ruim verkrijgberewhiskey was een aardige introductie voor nog niet ervaren whiskydrinkers.
  2. Procureur (bereidingstijd 2 ½ uur, 72 C) Whisky: GlenlivetFounders Reserve. Dit specifieke stuk varkensvlees is 24 uur van tevoren ruim geïnjecteerd en vacuum gekoeld weggelegd. Daarna kreeg het een rub en werd het na bereiding voorzien van een stockyard saus. Hoewel deze NAS whisky niet te vergelijken is met de 12- jarige versie versterkte het apart geschonken glas de smaakbeleving.
  3. HertenrackTomahawk steak cavemanstyle ( dus rechtstreeks op de kolen!) + Argentijnse chimichurri Whisky: Bowmore Black Rock, verstuiven na bereiding Een aparte sensatie, waarbij de bereiding van het vlees nauwgezet via een App door de slager gevolgd werd.
  4. Hertenrack. Whisky: Laphroaig QA Cask Vooraf: verse vijgen zijn 24 uur van tevoren geweekt in deze begeleidende whisky. Het gerecht werd compleet met een sausje van wildfond, whisky, champignons, spekjes en room. Een topper van de avond, kan zo de dis op voor een kerstmaaltijd!
  5. Haggis, SCOT IN DE ROOS (vintage bier) Whisky: Cask 1474, Bruichladdich private cask 2004/2015 10 y, caskstrenght 60,6 % * Feest van de avond, de slager heeft zijn best gedaan om op traditionele wijze de haggis te maken, geïnspireerd door vaklui uit het land. Smaakimpressie whisky: naast tonen van rozijnen en chocola is de invloed van het sherryvat duidelijk aanwezig. Een stevige body en Scot in de Roospepertje zorgt voor een sensatie in een langdurige afdrink met een impressie van een rijk palet van wat Islay te bieden heeft. De smaaknotities van het bier: naast de duidelijk herkenbare tonen van caramel, rozijnen en noten komt de verstuivende whisky je blijvend tegemoet. De kleur is meer intensief donkerbruin van aard en dit vintagebier dient nog een half jaar te rijpen om aan kwaliteit en romigheid meer te winnen. Het is een veelbelovende eenmalige primeur, welke voor opleg van jaren door deze kurk geschikt is. Zal het ook goed doen in combinatie bij wild en chocolade. Alcohol:9,5 %. De line-up werd afgesloten met:
  6. Chocolademousse met als begeleidende whisky Glenfarclas 18 y, een fraaie afsluiter van deze ruim drie uur durende feestelijke avond in Aalten.

Verkoop van dit bier geschied door Oerkroeg Schiller en Keurslagerij Gleis te Aalten. Er zijn eenmalig slechts 250 flessen beschikbaar. Prijs is 15,- per fles van 75 cl.

Nadere informatie en verkooppunten:

-Oerkroeg Schiller, Prinsenstraat 4, Aalten, Jaap Delleman, www.oerkroeg.nl

-Keusslagerij Gleis, Prinsenstraat 10, Aalten, Michel Gleis, www.slagerijgleis.nl

-HarapanBaru Aalten, voorzitter Bert Reinders: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.harapan-baru.com

-Bronckhorsterbeers: www.brouwerij-rodenburg.nl Steve Gammage, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

eigen vat_10Story of Cask 1474

In 2004 is het private vat aangeschaft en in december van dat jaar afgevuld op een fresh sherry hogshead. Na het volgen van de Academy door de vateigenaar in 2006 is dit vat wegens breuk van deze Spaanse vaten een half jaar tijdelijk overgestoken op een Rivesaltesvat, waarna het in 2007 weer terug gebracht is in een fresh sherry hogshead. Doordat Bruichladdich recent niet meer zelfstandig eigenaar maar overgenomen is werd de botteling tot oktober 2015 uitgesteld en is deze whisky in 2016 door Bresser& Timmer naar Nederland geïmporteerd. Nadere informatie: Bert Reinders, vateigenaar, tevens voorzitter HarapanBaru Aalten Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze Bruichladdich private cask 1474 whisky, is een House of Casks/ BruichladdichAcademycoproduction, non-chilledfiltered. Distilleddec 2004, bottledoct. 2015, aged 10 years. Vatsterkte 60,6 % alcohol In beperkte mate tot 01-12-2016 verkrijgbaar. Prijs:100,- per fles 70 cl ex verzendkosten.

thumb_Cover_2009-2.jpgthumb_Cover_2010-2.jpgthumb_Cover_2008-2.jpgthumb_Cover_2009-3.jpgthumb_Cover_2008-4.jpgthumb_Cover_2013-2.jpgthumb_Cover_2007-3.jpgthumb_Cover_2012-1.jpgthumb_Cover_2009-1.jpgthumb_Cover_2013-1.jpgthumb_Cover_2011-1.jpgthumb_Cover_2014-1.jpgthumb_Cover_2009-4.jpgthumb_Cover_2014-4.jpgthumb_Cover_2007-2.jpgthumb_Cover_2007-1.jpgthumb_Cover_2006-1.jpgthumb_Cover_2011-4.jpgthumb_Cover_2011-3.jpgthumb_Cover_2008-1.jpgthumb_Cover_2012-2.jpgthumb_Cover_2014-2.jpgthumb_Cover_2008-3.jpgthumb_Cover_2014-3.jpgthumb_Cover_2013-4.jpgthumb_Cover_2015-1.jpgthumb_Cover_2013-3.jpgthumb_Cover_2006-2.jpgthumb_Cover_2015-4.jpgthumb_Cover_2011-2.jpgthumb_Cover_2006-3.jpgthumb_Cover_Limited.jpgthumb_Cover_2012-3.jpgthumb_Cover_2012-4.jpgthumb_Cover_2010-4.jpgthumb_Cover_2010-1.jpgthumb_Cover_2015-2.jpgthumb_Cover_2007-4.jpgthumb_Cover_2015-3.jpgthumb_Cover_2010-3.jpg
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com